torsdag 31. mai 2012

TIPS: Stell av tulipaner etter blomstring

Jeg får ofte spørsmål om hva jeg gjør med tulipanene etter blomstring.

Her kommer noen tips:


Av med hodet

Knekk av blomsterhodet når tulipanen begynner å miste kronbladene. På denne måten bruker løken kreftene sine på å sette sideløk i stedet for å frø. Du hindrer også virusangrep. Stilk og blader skal helst få lov til å visne og sende næring tilbake til løken. Løken blir da sterkere til neste års blomstring.
Jeg må innrømme at jeg noen steder har dratt opp tulipanene uten å la stilken visne ned, rett og slett fordi det ikke ser så pent ut. Noen plasser vokser andre planter foran, og da går det greit å la stilkene stå.
Uansett - jeg tar alltid opp løkene på sommeren.  Tulipaner danner ofte sideløk, og da deler jeg løken.(Slik får jeg flere tulipaner neste år.) Løken oppbevarer jeg på et tørt og mørkt sted gjennom sommeren.

Merking
Jeg sorterer tulipanløkene så godt det lar seg gjøre. Jeg legger dem i merkede bokser (f.eks. isbokser) Da vet jeg hva som er hva, og hvilke farger osv.Plant ut i oktober - før frosten kommer.
Jeg planter løkene om høsten - før første frost. Man må ikke plante løkene for tidlig, da løkene kan begynne å spire på høsten.


Gode betingelser
Tulipaner foretrekker en lun vokseplass som står nogenlunde i le. De trives i sol og halvskygge. Jorden skal være frisk, næringrik og porøs, verken for sur eller for fuktig. Løk legges i 10-15 cm dybde. Tommelfingerregelen er at det skal være dobbelt så mye jord over løken, som den er høy.
Benmel kan med fordel blandes i jorda. Det får du kjøpt på de fleste plantesenter.

Når løkene er satt ned på høsten, er det bare å glede seg til neste års blomstring!LYKKE TIL MED TULIPANDYRKINGEN:o) 

9 kommentarer:

 1. Takk for tips :)

  Er helt fersk på tulipandyrking, er den første sommeren de blomstrer for meg her :)

  SvarSlett
 2. Takk for gode tips! Angelique blomstrer så fint hos meg nå - men jeg skal plante stauder i blomsterkassen, så de skal fjernes så snart de er avblomstret. Tror du de overlever om jeg bare putter de rett i jorda et annet sted??
  Ha en fin dag!
  Hagealven

  SvarSlett
 3. Takk for tulipan-tips! Skal plante tulipaner til høsten, så fint med tips om både stell og sorter. Pleier du å plante noe annet (sommerblomster9 der løkene har vært?

  SvarSlett
 4. Takk for fine tips.
  Jeg har bare pleid å la mine stå, skjønner nå hvorfor det ikke er så mange lengre...

  Fin kveld til deg!
  - AC

  SvarSlett
 5. Tak for det gode tip.

  Kh. Margrethe.

  SvarSlett
 6. Thank you for following my blog.
  I've been looking around your blog and you have a beautiful garden.

  SvarSlett
 7. Yes, no more tulips for a year, but I've also had my full photos of them. And when they started to fade away, I also posted photos of their last stage (http://meehameeha.blogspot.ro/2012/05/ana-brought-me-pink-tulips.html)

  SvarSlett
 8. Tuusen takk for at du delte dette.Jeg tenkte faktisk på det igår hvordan det skulle gjøres :)Så dette skal jeg gjøre!
  Takk igjen snille Helene ♥

  Klem Bente

  SvarSlett
 9. Takk for nyttig informasjon.
  Her var det mye å lære ;)

  SvarSlett

Takk for at du legger igjen noen ord! Det settes stor pris på:o)