tirsdag 12. april 2011

Gleder meg!

ÅÅÅ som jeg gleder meg til 5. mai! Da skal jeg på jentetur til Gdansk!!! Gjett om vi skal kose oss:-)
Bare oss to jentene...blir nok sykt mye shopping!

I Polen er det superbillig å shoppe sko, vesker, belter og smykker! For ikke å nevne krystall. Det finnes faktisk mye lekkert av kunstglass og kule lysestaker for å nevne noe.

Gamlebyen i Gdansk er kjempekoselig. Masse små, spennende butikker og fullt av pub'er, ute-restauranter og kaffe-barer:-)

Hotellet vi skal bo på heter Mercure Hevelius og ligger med gangavstand til alt som er interessant og spennende. Har bodd på dette hotellet en gang tidligere og kan anbefale det for andre Polenfarere!
Tvers overfor hotellet ligger det et passe stort Shopping-senter. Og det gjør jo ingenting:-)
En liten Taxitur (også billig) unna ligger et digert senter som heter Galleria Baltycka. Der kan Shopping-gale jenter gå i timesvis og kose seg!


Shopping i Gdansk

Det er pussig å tenke på at for drøye 25 år siden var det nesten ingenting å få kjøpt i Polen. Da måtte landets innbyggere stå i kø med matkupongene sine, uten garanti for at det faktisk var noe igjen av den aktuelle varen når de kom fremst i køen. I dag har det snudd 180 grader, og vi har inntrykk av at det er vesentlig bedre utvalg i en gjennomsnittlig polsk dagligvarebutikk enn i en tilsvarende norsk.

Den ultimate suveniren fra Polen er utvilsomt smykker av rav
Den ultimate Polen-suveniren er utvilsomt smykker av rav

Polen har etter sitt medlemsskap i EU merket at prisene har økt, men du får allikevel svært god valuta for pengene i Gdansk. Importerte varer er naturlig nok ikke spesielt billigere enn hjemme, men alt av lokalproduserte varer har stort sett meget rimelige priser. Og glem fordommene om at alt som er produsert i øst-Europa er skrot av dårlig kvalitet. Du befinner deg fortsatt i EU.

Suvernirer

Som nesten overalt ellers i øst-Europa, er smykker av rav og krystallprodukter de vanligste suvernirene som turister kommer hjem med. Du finner hundrevis av gateboder nær sagt overalt i Gdansk, men sett kursen for en av Polens mest sjarmerende gater, ulitsa Mariacka. Her ligger det suvenir butikker, håndverksbutikker og gallerier på begge sider. Image Silver i nr 18/20 er svært dyktige, har bra utvalg på alt av rav produkter og har gode priser. Og på hovedgaten Dluga ligger Gdansk Souvenir Centre med alt en turist kan ønske seg, fra polsk krystall og ravsmykker til postkort og t-skjorter.
En Gdansk-spesialitet er den 40% sterke urtelikøren Danziger Goldwasser, som har blitt produsert i regionen i over 400 år. Likøren inneholder små flak av 22 karat gull, men prisen er ikke skremmende for en nordmann uansett. Enhver Gdansk-bar med respekt for seg selv kan servere små glass av Goldwasser, eller du kan kjøpe en hel flaske i butikkene som suvenir.

Shoppingsentre

Gdansk har fått flere store shoppingsentre de siste årene. Blant de mest sentrale er den hypermoderne treetasjes Madison Shopping Gallery, som ligger i Gamlebyen like øst for jernbanestasjonen Gdansk Glowny. På rundt 15000 m2 finner du nesten 100 butikker og flere spisesteder, deriblant byens eneste indiske restaurant, Masala, som også er vel verdt et besøk. Her er også en lekepark hvor du kan parkere barna.
Det største shoppingsenteret er Galeria Baltycka, som ligger i den nordlige bydelen Wrzeszcz. Her er det over 200 butikker og spisesteder, blant annet Zara, H&M og Tommy Hilfiger. Både Madison og Baltycka er åpent alle dager fra 0900 til 2100, søndager 1000 til 2000.

Markeder i Gdansk

Gdansk har et av de mest spesielle markedene du noengang kommer til å besøke. Hala Torgowa er en stor markedshall med utallige boder som selger alt fra klær til brukte bøker og LP-plater, i tillegg til ferske meieriprodukter, kjøtt og fisk.

Under den omfattende renovasjonen i 2006 ble det oppdaget fundamentet av en kirke fra 1100-tallet, og dette er nå et lite arkeologisk museum du kan besøke i underetasjen. Markedshallen har åpent alle hverdager fra 0900 til 1800, og fra 0900 til 1500 på lørdager.

Tax Free Shopping

Ikke glem at du betaler 22% eller 7% moms i Polen, avhengig av varetype, og at du på alle kjøp over 200 zloty, eller cirka 500 kroner, kan få refundert momsen ved utreise. Ikke alle forretninger har momsrefusjonsordning, så se etter Tax Free Shopping-merket ved inngangen hvis du skal kjøpe dyre produkter. Husk å få med deg et utfylt og stemplet skjema og kvittering.

Les mer om Gdansk her...
 


 . . .Blir vel litt god mat og drikke på turen også, kjenner jeg oss rett:-) Billig å spise og drikke ute i Gdansk, en halvliter får du for en 12-14 kr. !! Nesten farlig, med slike priser..LOL

..Om vi skal på museum? Nope!

..Om jeg blogger et lite reisebrev fra turen? Garantert!
                                                                        Ha en fortreffelig kveld!
                                                                                        
~♥~Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du legger igjen noen ord! Det settes stor pris på:o)